Kivenkovaa ammattitaitoa jo viidennessä polvessa – Mikkelin Kiviveistämö Oy

Mikkelin Kiviveistämö Oy jatkaa vuonna 1929 perustetun Keski-Suomen Kiviteollisuuden toimintaa. Yritys on toiminut Mikkelissä Suur-Savonkadulla ja ollut Salmelan suvun hallussa koko toimintansa ajan. Mikkelin Kiviveistämön toimitusjohtaja Petteri Laurikainen edustaa Salmelan suvun viidettä kivenveistäjäpolvea.

Petteri Laurikainen vastaa veistämön päivittäisestä toiminnasta sekä kiven muotoilusta ja kaivertamisesta. Kirsi Parkko vastaa yrityksen sähköisestä viestinnästä, markkinoinnista ja taloudesta sekä hautakivien tekstityksistä ja viimeistelyistä. Yhdessä yrttäjäpariskunta hoitaa myyntiä sekä hautakivien asennuksia ja kunnostustöitä hautausmailla.

Yritäjät Petteri ja Kirsi.

Vastuullisuus

Yhteiskuntavastuu

Suomessa tarvekiven louhinta ja jalostus tapahtuvat valvotuissa ja turvallisissa työolosuhteissa Suomen työlainsäädännön mukaisesti. Yrityksellemme on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu- merkki (https://suomalainentyo.fi/kuluttajille/ ). Valmistamme hautakivet suomalaisesta kivestä ja suosimme myös hautakivikoristeissa suomalaisia pronssivalutuotteita. Käyttämällä kotimaisia materiaaleja, työllistämme osaltamme alan toimijoita. Avainlipputuote on eettinen, ekologinen ja vastuullinen valinta.

Ympäristövastuu

Kotimaisen kiven hiilijalanjälki on 80 % pienempi kuin aasialaisen kiven (https://kivi.info/vastuullisuus/luonnonkiven-hiilijalanjalki/). Hautakivien valmistuksessa syntyvän jätekiven pystymme hyödyntämään pitkälle ja lopustakin murskataan kiviainesta esim. tiepohjiksi. Hyödynnämme vaihdossa tulevia vanhoja hautakiviä, kun se on kiven laadun kannalta mahdollista. Vanhat kivet tarkistetaan, puhdistetaan, nimipinnasta poistetaan vanhat kaiverrukset ja etupinta hiotaan kiiltäväksi uusia kaiverruksia varten. Näitä uusiokiviä pystymme myymään edullisemmin. Innovoimme koko ajan myös uusia muistomerkki-ideoita vanhoista kivistä. Käyttämämme sähkö on peräisin 100 % uusiutuvista energialähteistä. Lajittelemme jätteet.

Tuotevastuu

Valmistamiemme hautakivien korkea laatu ja huolellinen viimeistely on meille tärkeää ja seisomme työmme takana ylpeinä. Takaamme, että meiltä saa korkealaatuisen, kestävän ja kauniin muistomerkin läheiselleen.

Historiaa

Keski-Suomen Kiviteollisuus Oy:n kivenhakkaajia 20-luvulla Jyväskylässä.

Kuvassa oikealla yläkulmassa on yrityksen perustaja Emil Salmela (1877-1951).

Vuonna 1933 valmistui kiviveistämörakennus Mikkeliin Suur-Savonkadulle. Rakennus on suojeltu ja löytyy samalta paikalta edelleen.

Emil Salmelan poika Lauri Salmela (1905-1983)

Suur-Savonkadulla vuoteen 2015 sijainneen kiviveistämön työtilassa kolme kivimiessukupolvea: Veikko Salmela (vas.), Juhani Leppänen ja Petteri Laurikainen.

Keski-Suomen Kiviteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Veikko Salmela (1930-2016) työstää hautakiveen syvennystä.