Hautakiven kaiverrus tai muistolaatta hautakiveen

Muistomerkkien kaiverruksissa ja kunnostuksissa lähtökohtamme on aina säilyttää vanhan hautakiven arvokkuus. Näin vaalimme perinteitä ja koemme tekevämme pienen palan kulttuurihistoriaa. Lisänimen kaiverruksia tehdään ympäri vuoden, sillä teemme kaiverrukset aina sisätiloissa, jolloin saamme mm. kultaukselle hyvät olosuhteet. 

Jos omaisesi haudataan arkussa hautapaikkaan, jossa on jo hautakivi, voidaan kivi tuoda veistämölle kaiverrusta varten jo ennen hautajaisia. Tällöin hautakivi palautetaan haudan kunnostuksen jälkeen takaisin paikoilleen. Talviaikaan hautakiveä ei aina voida palauttaa aluskiven päälle, vaan se jätetään haudan läheisyyteen turvalliselle paikalle. Esimerkiksi siinä tapauksessa, että aluskivi on jouduttu nostamaan ylös haudankaivuun yhteydessä, se pystytään asentamaan takaisin paikoilleen vasta keväällä. Asennuksen tekee seurakunnan henkilökunta. Vaikka aluskiveä ei olisikaan poistettu haudan kaivuun yhteydessä, se voi olla vaarallisesti kallellaan, jolloin hautakiveä ei voi palauttaa aluskivelle. Siinä tapauksessa olemme Sinuun yhteydessä ja sovimme aluskiven oikaisusta seuraavalle keväälle.

Kun kyseessä on tuhkaus, pyrimme toimimaan niin, että kivi on paikoillaan siunauksen aikana. Hautakivi voidaan hakea kaiverrettavaksi vasta siunauksen jälkeen ja palauttaa paikoilleen ennen uurnan laskua.

Jos hautakiven aiemmat tiedot on kaiverrettu, säilyy kiven yleisilme harmonisena, jos myös uudet tiedot kaiverretaan. Hautausmuoto ei vaikuta tapaan, jolla nimi lisätään. Kaiverruksessa jäljittelemme kivessä jo ennestään olevaa tekstityyppiä. Meillä on asiantuntemusta käsin tehtyjen tekstien lisäksi myös uusiin tietokoneella tehtyihin lisäyksiin. Olemme Sinuun yhteydessä, jos nimen asettelusta on kysyttävää. Olemme perehtyneet lehtikultaan ja käytämme kultauksissa hyvälaatuista 23 karaatin lehtikultaa. 

Vanha hautakivi voidaan nimen lisäyksen yhteydessä puhdistaa ja huoltaa muutenkin, vaikkapa kultaamalla tai maalaamalla vanhat, kuluneet tiedot uudelleen. Sovimme huoltotöistä kanssasi ja kerromme rehellisesti, kannattaisiko vanhoja tekstejä uusia. Usein pelkkä kaiverrusten varovainen puhdistus tuo ne paremmin esille. Lisäksi kiveen voidaan kiinnittää samassa yhteydessä pronssikoristeita tai tehdä uusia koristekaiverruksia.

Vanhan hautakiven hionta ja uudelleen kaiverrukset

Suvun vanhoja hautapaikkoja otetaan käyttöön yhä enemmän. Jos hautapaikalla on sen kokoinen kivi, että siihen mahtuisi useamman sukupolven nimet, mutta asettelut on aikanaan tehty väljästi, on kivi mahdollista hioa ja asetella ja kaivertaa tiedot uudelleen pienemmällä kirjasimella. Tarjouksen tehdäksemme tarvitsemme hautakiven mitat ja mielellään kuvan tai aiemmin haudattujen nimitiedot. Kerromme rehellisesti, onko kivi sen kokoinen, että sitä kannattaa hioa eli saavutetaanko hionnalla riittävä tilahyöty. Teemme Sinulle luonnoskuvan nimien asettelusta ja siitä on helppo nähdä käytettävissä oleva tila.

Muistolaatta hautakiveen

Nimi voidaan lisätä kiveen myös metallisella laatalla, jos se koetaan mieluisaksi tai jos vanhaan hautakiveen ei  saada mahtumaan uutta kaiverrusta. Voit tilata kauttamme kauniin ja kestävän muistolaatan pysyvällä ja siistillä piilokiinnityksellä. Kiinnitämme vain kauttamme tilattuja laattoja, koska tällöin voimme olla varmoja laatan laadukkuudesta sekä kestävästä kiinnitystekniikasta. Useita laattoja voidaan kiinnittää hautakiven etupinnan lisäksi myös kiven päälle erillisen kiinnitystuen avulla. Alhaalla olevasta painikkeesta pääset laattahinnastoomme.

Lisätietoa