Hautakiven kunnostus ja entisöinti

Kun olisi aika kunnostaa vanha hautakivi, pyydä meiltä maksuton tarjous kunnostuksen kustannuksista.

Käymme paikan päällä katsomassa hautakiven ja kerromme rehellisen mielipiteemme siitä, millaisia kunnostustöitä se mielestämme vaatisi. Tarjouspyynnön teet helpoiten täyttämällä tarjouspyyntölomakkeen tai lähettämällä meille hyvät valokuvat ja suntaa antavat mitat hautakivestä sähköpostitse.

Joskus ulkoasu kohenee pelkällä puhdistuksella – vesipesulla ja tarvittaessa sivujen ja taustan hiekkapuhalluksella. Vanhat kultaukset saattavat olla vielä hyvässä kunnossa varovaisen puhdistuksen jälkeen. Kun hautakiven ulkoasu entisöidään, kannattaa vinossa oleva tai maan sisään painunut aluskivi samalla nostaa ja oikaista. Jos aluskivi ei vaadi oikaisua tai nostoa, voi hautakiven puhdistuksen ja entisöinnin tehdä myös talviaikaan.

Meiltä voi tilata myös pelkän aluskiven oikaisun, jonka hinta on alk. 100 €. Hinta riippuu aluskiven koosta ja työtä vaikeuttavista olosuhteista (esim. erittäin juurakkoinen alue). Hautakivi ja aluskivi nostetaan pois paikaltaan ja alle tehdään uusi sorapeti, jolloin hautakivi oikenee ja nousee useimmiten hiukan ylemmäs. Mahdolliset kukkaistutukset eivät haittaa työtämme. Siistimme työmme jäljet.

Kunnostamme myös kivisiä hautalaattoja, joiden puhdistus ja kaiverrusten uudelleen maalaus on alk. 100 €. 

Vanha kivi ennen kunnostusta

Vanha kivi kunnostuksen jälkeen

Hautakiven hoito

Säännöllisellä hoidolla hautakivi säilyy siistinä vuosikymmeniä. Ennaltaehkäisy on parasta hoitoa. Kynttilöitä ei pidä polttaa aivan kiven välittömässä läheisyydessä eikä sen päällä. Kynttilät nokeavat kiveä ja niistä roiskuva steariini aiheuttaa hankalasti puhdistettavia läiskiä kiven pintaan. Kynttiläaukollisissa hautakivissä tulee polttaa ainoastaan öljykynttilöitä, niiden pieni liekki ei nokea kynttiläaukkoa tai riko kehyksen lasia, kuten tavalliset kynttilät. Kesäaikaan haudalla käydessä on hyvä huuhdella kiven pinnasta hiekka, siitepöly ja roskat.

Paras ajankohta puhdistamiselle on sateinen päivä tai heti sateen jälkeen, kun kivi on vielä kostea, eikä auringon lämpö kuivata kiveä liian nopeasti puhdistuksen yhteydessä. Kiven puhdistamisessa ei tarvita pesuainetta, kuuma vesi riittää. Jos pesuainetta kuitenkin haluaa käyttää, on valittava ympäristöystävällinen tuote, koska pesuvesi kulkeutuu maastoon. Puhdistusvälineiksi sopivat parhaiten juuriharja ja maalarin lasta sekä pehmeä puuvillaliina.

Huomioi nämä kiven puhdistamisessa:

  • kiven sivut ja tausta sietävät pesua juuriharjalla
  • kiven nimipinnan voi puhdistaa maalarinlastalla (joka ei vaurioita kaiverrettuja ja kullattuja/maalattuja tekstejä) ja pehmeällä puuvilla- tai mikrokuituliinalla
  • kultauksia ei pidä pyyhkiä lainkaan ensimmäisten kahden vuoden aikana, pelkkä huuhtelu riittää
  • kaiverretut ja kullatut/maalatut kohdat voi pyyhkiä hyvin hellästi kuumaan veteen kostutetulla pehmeällä liinalla
  • pronssikoristeita ja -kirjaimia voi harjata hammasharjalla varoen vierellä olevia kaiverruksia

Jos kaiverrusten kultaukset tai maalaukset kaipaavat uusimista tai haluat tettää puhdistuksen ammattilaisella, ota meihin yhteyttä!